Clicky

Electric Casa

Acasa Avantaje Servicii Cataloage Prezentari Noutati Interventii Video Info utile Contact
Site-ul este in reconstructie! pentru preturile corecte va rugam apelati telefonic personalul societatii!

 Produse
1 € = 4,35 ron
1 $ = 3,75 ron
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Adresa: Brasov, Str. Al. I. Cuza
nr. 12, cod 500085
Tel: 0268/ 413 951
Fax: 0268/ 418 389
Asociatiilor de proprietari
ELECTRIC CASA
Luni - Vineri:
Sambata:

SMART LIGHTING
Luni - Vineri:
Sambata:
Bd. Vlahuta 59
8 .00 - 18 .00
8 .30 - 13 .30

De Mijloc 82
9 .30 - 18 .30
9 .30 - 14 .00

Septembrie 2021
D L M M J V S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Video de prezentare showroom Smart Lighting

Lupta dintre ceramică şi bachelită  (click sa vezi mai mult..)

“Lupta” dintre ceramică şi bachelită

ştechere, cuple, prize, multiprize, prelungitoare, etc

Probabil fiecare dintre noi s-a întâlnit cu situaţia în care într-un magazin un client să solicite foarte hotărât “o priză dintr-aia solidă, cu ceramică, că-mi trebuie pentru maşina de spălat”. În astfel de situaţii încercăm să convingem clientul să cumpere o priză de calitate care nu are ceramică, explicându-i că nu contează aşa tare materialul izolator, ci calitatea contactelor electrice. De multe ori primim şi replica clientului că n-a înnebunit să dea 22 de lei pe o priză Siemens sau Schneider când poate să ia una ceramică, solidă (!), cu numai 5 sau 8 lei. Astfel multe mgazine, din păcate recurg la compromisuri, din cauza unor astfel de clienţi şi se simt nevoiţi să se aprovizioneze şi cu prize de duzină (mai ieftine), că altfel risca să-şi piardă clienţii. Din păcate mulţi clienţi (alarmant ! chiar şi electricieni) nu au răbdarea necesară pentru a asculta recomandările personalului de specialitate privind avantajele utilizării prizelor din materiale speciale – bachelită, răşini.

Un electrician profesionist ar putea indica principalele avantaje ale echipamentelor electrice din bachelită – polimeri rezistenţi la foc (ştechere, prize, prelungitoare etc.):

 1. corpul prizei este rezistent, realizat dintr-un schelet metalic din oţel electrotehnic de bună calitate - are dimensiuni reduse, ocupând un spaţiu minim în doză şi permiţând astfel o aşezare comodă a conductoarelor în volumul relativ mic al dozei de aparat.
 2. toate părţile izolatoare sunt realizate dintr-o bachelită – polimeri rezistenţi la foc (răşină) rezistentă la şocuri, de asemenea de o calitate ridicată; folosirea acestei răşini la părţile superioare şi inferioare împreună cu armăturile din alamă dimensionate pentru a rezista la curenţi mari, duc la fiabilitate ridicată.
 3. lamelele de contact sunt realizate dintr-un aliaj care, chiar şi după aproape 40 de ani de exploatare (SIEMENS) continuă să arate foarte bine, fără urme de coroziune avansată, iar arcurile care menţin presiunea de contact pe bornele ştecherului sunt foarte robuste;
 4. bornele pentru racordarea conductoarelor sunt foarte “aerisite” şi sunt realizate astfel încât permit chiar şi legarea conductoarelor îndoite sub formă de “ochi”. În plus, bornele sunt vizibile şi accesibile după fixarea în doză a prizei, permiţând eventuale retuşuri de montaj.
 5. contacţii principali sunt astfel realizaţi încât şi la o încălzire puternică determinată de un consum ridicat de curent şi asigure un contact foarte bun cu fişa introdusă.
 6. rezistenţă la eforturile mecanice, electrice, termice care se produc în utilizarea normală.
 7. curent nominal de 16 A; rezistă până la 3600 W
asa nu
asa da

Sintetizând cele expuse mai sus, se poate afirma că, în ciuda aspectului “proletar” al acestor prize (care sunt de fapt prize “Schuko” fabricate sub o licenţă germană), ele sunt de o calitate tehnică ireproşabilă.

Experienţa neplăcută în legatură cu aceste prize din ceramică este foarte bine descrisă în întâmplarea unui bun amic: “ajuns acasă mândru nevoie-mare de proaspetele mele achiziţii (prize cu ceramică), hotărât să termin o dată pentru totdeauna cu aspectul “cripto-comunist” al locuinţei mele. După ce am demontat vechile prize şi mă pregăteam să le montez pe cele noi, entuziasmul meu a dispărut brusc. În primul rând, am constatat că, pentru a avea acces la bornele de racord ale noilor prize, trebuia demontat capacul frontal, cu tot cu cele 4 gheare de fixare in doză care erau prinse de capac. Asta însemnă că, după strângerea conductoarelor la borne, acestea deveneau inaccesibile în momentul montării capacului în vederea introducerii prizei în doză, nepermiţând verificarea conexiunii după fixarea definitivă în doză. În al doilea rând, bornele de racord erau de fapt nişte bucşe paralelipipedice din alamă fixate de lamelele de contact prin nişte şuruburi fragile şi fără şaibe grower. Conductoarele se introduceau în acele borne şi se strângeau cu vârful şurubului de fixare, existând un real pericol de secţionare a conductorului şi de slăbire în timp a presiunii de contact – generând fenomenul arcului electric, respectiv scurtcircuit şi câteodată chiar a incendiilor
(vezi video scurtcircuit). Bineînţeles, posibilitatea de a răsuci în “ochi” conductoarele în borna de racord era exclusă. Pe de altă parte, lamelele de contact erau nişte fâşii nenorocite din tablă subţire de alamă, fără niciun fel de piesă de arcuire pentru menţinerea presiunii de contact.

“Cireaşa de pe tort” a acestei mult laudatei si solicitate prize a fost corpul, realizat din cea mai ordinară ceramică posibilă, atât de “butucănoasă” încât a trebuit să-i forţez puţin intrarea în doză, ocazie cu care s-a fisurat (ceramica fiind un material casant). Astfel a luat sfârşit, chiar înainte de a începe, epopeea “modernizărilor ceramice” din locuinţa proprie”.

Au trecut 22 de ani de atunci şi, treptat, această înfiorătoare aparatură din ceramică ne-a invadat piaţa, magazinele, casele şi locurile de muncă. Din păcate, ea a fost (şi este încă) prezentată drept “foarte performantă”, (din pacate chiar si de catre unii aşa-zişi electricieni) astfel că tot românul s-a învăţat, atunci când merge la magazin să-şi cumpere o priză, un ştecher sau un prelungitor, să ceară: “Dom’le, să fie neapărat cu ceramică!”, solicitare susţinută de motivarea încălzirii, respectiv topirii prizei din bachelită.

Problemele de supraîncalzire si topire a prizei invocate de catre clienţi nu au nicio legatură cu corpul ceramic sau de plastic al acesteia, ci se datorează în exclusivitate celor 3 factori periculoşi, cauzatori de incendii:

 1. contactele imperfecte
 2. supraîncărcarea circuitului
 3. dimensionarea incorectă a elementelor de protecţie – siguranţe fuzibile sau automate.

La temperaturi excesive cele 2 materiale, ceramică şi plastic, se comportă complet diferit, în timp ce plasticul se topeste şi arde mocnit cu degajare de căldură şi fum, permiţând identificarea vizuală, olfactivă şi tactilă a componentei defecte, ceramica (în special cea de proastă calitate) poate crăpa (fiind casantă), distrugând corpul echipamentului electric şi mărind riscul unui scurt-circuit – situaţie întâlnită la prizele turceşti (El-Bi, Viko, „germanii” de la Merve, etc.)

În aceste condiţii, se pune pe bună dreptate întrebarea “ noi ce mai cumpărăm atunci ca să fim siguri că nu avem probleme”? La această întrebare legitimă echipa ELECTRIC CASA vă da câteva răspunsuri, sau mai bine-zis cateva recomandari bine argumentate :

Nu cumpăraţi niciodată prize, ştechere, întrerupătoare şi prelungitoare din magazine de tip “orice produs cu 6 sau 7 lei”, sau din magazine îndoielnice de tip ABC. Căutaţi magazine specializate în aparatură electrică, unde există şanse să găsiţi o gamă mai variată de aparataj din care să puteţi alege. Căutaţi personal de specialitate bine pregătit şi cu argumente tehnice întemeiate. Dacă aveţi şansa să daţi peste un magazin partener şi distribuitor al unor mărci de prestigiu, (SIEMENS, LEGRAND, SCHNEIDER etc) sigur veţi găsi acolo aparatură de calitate (bineînţeles nu la preţul de 7 lei bucata!).

Indiferent de magazinul în care intraţi, refuzaţi dacă vi se oferă aparataj cu ceramică.
Reţineţi că niciun producător de prestigiu nu foloseşte în prezent ceramica în aparatajul de interior, ci doar materiale compozite (bachelită – răşini – polimeri rezistenţi la foc).


Foarte important!
expresia “ieftin şi bun” este utopică în orice împrejurare.

Dacă o priză costă sub 10 - 12 lei, nici măcar să nu vă uitaţi la ea. O statistică a IGSU arăta că 80% dintre incendiile produse la clădirile administrative şi rezidenţiale din România în ultimii 20 de ani au cauze de natură electrică.

Cine ştie, poate că o parte a acestui procent se datorează şi acestui “blestem al ceramicii”, de care se pare că nu reuşim să scăpăm.

Acestea fiind zise, echipa ELECTRIC CASA insistă să vă gândiţi la siguranţa familiilor şi caselor voastre şi nu la preţ sau la “ceramica solidă” atunci când cumpăraţi aparataj electric de interior.

Nu daţi posibilitatea locuinţelor, locurilor de muncă sau afacerilor voastre să se transforme în “noi maternităţi Giuleşti”! CLICK aici

Sfaturi şi recomandări

Sfaturi şi recomandări


Se remarcă atitudinea superficială a consumatorului manifestată prin comoditatea în însuşirea informaţiilor absolut necesare asupra întreţinerii şi utilizării instalaţiei electrice din locuinţa sa.

Informaţiile insuficiente duc adeseori la situaţii ulterioare care necesită un consum relativ mare de energie, timp şi bineînţeles de resurse financiare.

În acest scop echipa ELECTRIC CASA vine în întâmpinarea utilizatorului cu câteva sfaturi şi recomandări.

De cele mai multe ori ne-am confruntat cu situaţii relativ dificile legate de decizia privind alegerea electricianului potrivit. Din păcate, adeseori clientul alege varianta aleatoare sau mai bine zis varianta “la mica înţelegere”.

Despre ce este vorba mai exact:

În faza iniţială de execuţie a instalaţiei electrice (locuinţe, spaţii comerciale etc), clientul solicită un electrician disponibil pentru executarea instalaţiei electrice apelând la varianta “din om în om” .

Experienţa a arătat că în 80% din cazuri această variantă pe care clientul o consideră cea mai simplă, este de fapt cea mai dificilă. Aceasta asumând următoarele dezavantaje:

 1. informaţii relativ puţine despre electricianul găsit (recomandări, rezultate, imagini etc)
 2. preţul final nejustificat mai mare în raport cu calitatea materialelor folosite, respectiv a lucrărilor executate
 3. lipsa garanţiei reale a lucrării executate – prin înscrisuri, nu doar prin vorbe, oferite de către electrician
 4. lipsa unui cadru contractual, ceea ce conferă siguranţă în continuitatea şi finalitatea lucrării în condiţiile convenite
 5. lipsa posibilităţiilor de întreţinere postgaranţie a instalaţiei electrice
Toate acestea fac referire la aşa-zişii electricieni liber–profesionişti care “vânează” atât clienţii neinformaţi corespunzător, cât şi instalaţiile electrice precare.


În realitate de cele mai multe ori s-a dovedit faptul că alegerea variantei executării instalaţiei electrice de către o firmă specializată, conferă mai multe avantaje:

 1. referinţele şi portofoliul ce recomandă societatea vizată
 2. transparenţa preţului şi calităţii materialelor electrice folosite
 3. relaţionarea (di alogul) de durată cu personalul firmei executante
 4. consultanţa tehnică de specialitate şi recomandările dobândite în urma experienţei echipei noastre
 5. optimizarea soluţiei oferite prin coroborarea dintre dorinţele clientului şi sfaturile specialistului
 6. întocmirea proiectului instalaţiei electrice corespunzător în mod profesionist
 7. preţul foarte bun oferit de către ELECTRIC CASA la materialele folosite în execuţia instalaţiei electrice
 8. existenţa documentelor justificative; facturi, certificate de garanţie, declaraţii de conformitate.
 9. asigurarea garanţiei şi postgaranţiei atât a materialelor folosite, cât şi a lucrării executate

Criteriul selecţiei trebuie să fie realizările profesionale şi nu oferta de preţ. Sfatul specialistului, care are rolul de “avocat” al clientului trebuie luat în consideraţie.

Foarte importantă este relaţia client – specialist, relaţie care trebuie să se bazeze pe dialog şi experienţă, din care “greul” realizării instalaţiei electrice trebuie să revină specialistului (electricianului).

Verificarea instalaţiei electrice în fazele determinante reprezintă încă o garanţie a fidelităţii execuţiei.

Pasii necesari in executia instalatiei electrice

Îndrumar execuţie instalaţii electrice interioare

 1. Dezafectarea instalaţiei vechi care se face prin debranşarea ei de la tabloul electric vechi al locuinţei. Precizăm că nicio parte cablajul electric vechi nu se mai foloseşte, el se extrage din zidărie dacă este posibil. Întrucat noua instalaţie electrică foloseşte cu totul alte materiale şi numărul circuitelor electrice creşte sunt necesare trasee de cablu noi, nu există posibilitatea (cel puţin în cazul locuinţelor din beton) de a introduce cabluri noi prin spaţiile (tuburile) de la instalaţia veche.
 2. Consultare cu beneficiarul privind poziţionarea prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat ce vor deservi noua instalaţie electrică şi stabilirea traseelor electrice care vor fi executate, respectând cerinţele beneficiarului privind numărul şi poziţionarea locurilor de consum dacă acest lucru respectă normativele tehnice în vigoare.
 3. Executarea de canaluri (şanţuri, spărturi) în structură tare (beton, tencuială) pentru a face loc traseelor de cabluri care urmează să fie instalate. Această etapă este cea mai diicilă şi necesită un volum de muncă destul de mare. Se face prin tăierea betonului cu discuri abrazive pe toată lungimea noului traseu electric şi înlăturarea masei tăiate cu percutoare.
 4. Executarea traseelor de cabluri prin pozarea lor pe traseele pregătite în acest sens. Cablurile sunt prinse ferm pe pereţi cu ajutorul diblurilor, bandă montaj, ipsos. În acelaşi timp se face şi cablarea curenţilor slabi (cablu de antenă, internet, boxe, alarmă). - montajul dozelor de aparat şi a dozelor de legătură.
  - realizarea conexiunilor electrice în doze, proba instalaţiei.
  - realizarea noului tablou electric echipat cu siguranţe automate şi diferenţiale conform normelor de siguranţă în vigoare, tablou în care se vor regăsi circuite dedicate consumatorilor importanţi aflaţi în locuinţă.
  - montajul aparatelor electrice: prize, întrerupătoare unitare (în doze rotunde) SIEMENS, LEGRAND, SCHNEIDER sau modulare (în doze dreptunghiulare) TEM, GEWISS etc
  - montajul corpurilor de iluminat echipate cu surse de iluminat corespunzătoare; de recomandat a se utiliza becuri economice, cu descărcare în gaz sau cu leduri de tip SMD.

Cablajul electric se execută cu materiale de cea mai bună calitate. La traseele electrice îngropate în pardoseală sau pereţi destul de supuse la solicitări mecanice sau la temperatură este recomandată folosirea cablului de tip CYYF (cablu din cupru, rigid), care prezintă următoarele avantaje:

- rezistent la umiditate, diferenţe de temperatură
- are întârziere la propagarea focului,
- reduce riscul de apariţie a unor probleme cauzate de eventuale inundaţii, şocuri etc.

Toate prizele din locuinţă vor fi legate la împământare.(vezi necesitatea prizei de pământ). Durata de exploatare a lucrării în condiţii normale este de până la 50 ani. Garanţia pentru lucrare este pe viaţă.

În ceea ce priveşte aparatajul folosit (gama de prize şi întrerupătoare) recomandăm gama de aparataj modular foarte popular în prezent. Prezintă următoarele avantaje:

- nu se pot “smulge” din perete ca cele tradiţionale,
- montaj compact care permite mai multe aparate într-un loc îngust, pana la 6 respectiv 7 module
- gamă variată de culori şi modele.

Echipa noastră vă poate prezenta modele şi preţuri atractive de la producători de prestigiu în domeniu TEM, GEWISS, SCHNEIDER, BITICINO. Vă stăm la dispoziţie în orice moment pentru orice informaţie de care aveţi nevoie. Pentru o ofertă de preţ cât mai corectă nu ezitaţi să ne contactaţi.

Preţuri instalaţii electrice, case, vile

În general, acest tip de lucrări la instalaţii electrice diferă destul de mult de la caz la caz şi este necesară o vizionare a construcţiei respective, eventual a planurilor electrice (proiect electric) dacă există, însă se poate discuta şi posibilitatea unei oferte la cheie pentru instalaţia electrică. Ca referinţă, preţul pentru “un loc de lampă” (priză) este de 25-35 Lei.
Acest preţ include doar:

- executarea cablajului,
- montarea dozelor de aparat si de legătură,
- conexiunile electrice în doze, proba instalaţiei.

Preţul nu include:

- realizarea tablourilor electrice şi a prizei de împământare,
- montajul prizelor şi întrerupătoarelor, a corpurilor de iluminat etc.,

În nenumărate cazuri este mai avantajos pentru beneficiar să i se prezinte o ofertă care să acopere toate etapele de lucru pentru instalaţia electrică şi de curenţi slabi conform cerinţelor beneficiarului, cât şi a propunerilor venite din partea furnizorului.

Între lucrările de instalaţii electrice executate la clădirile de locuinţe şi cele industriale, clădiri de birouri, este o diferenţă destul de mare atât în ceea ce priveşte costurile, cât şi perioada de garanţie. La clădirile de locuinţe (case, vile) nu ne ferim să precizăm că instalaţia electrică trebuie să aibă “garanţie pe viaţă”, lucru foarte posibil dacă folosim materiale de calitate, lucrăm cu oameni care îşi cunosc meseria, sunt autorizaţi pentru asemenea lucrări, respectăm normativele în vigoare.

În general, contractele încheiate de noi pentru astfel de lucrări pot beneficia de garanţie de până la 50 ani, dacă se respectă condiţiile din contract şi instalaţia electrică în cauză este exploatată corect. Iată mai jos un calcul pentru manoperă instalaţie electrică la o casă de aproximativ 150 mp (suprafaţa locuibilă), la roşu (pereţii interiori netencuiţi sau placaţi cu gips carton, polistiren etc) cu branşament electric existent (casa racordată la reţeaua electrică).

În general, cînd vorbim de o locuinţă pentru cel puţin o familie sunt necesare 2-3 prize pentru zona dormitoarelor, loc de lampă pe tavan, eventual aplice în unele locuri pe perete, cablarea consumatorilor specifici bucătăriei (o zonă destul de importantă pentru consum), iluminatul exterior pe zidurile casei, circuite aer condiţionat, circuite pentru curenţi slabi (alarmă, TV, boxe etc).
Manopera pentru o instalaţie electrică la cheie este de 2800 Lei şi cuprinde:

- executarea cablajelor instalaţiei electrice interioare conform cerinţelor beneficiarului
- executarea prizei de împământare
- executarea conexiunilor electrice în dozele de legătură, montaj doze aparat
- montajul tablourilor electrice, proba instalaţiei
- montajul prizelor, întrerupătoarelor şi a corpurilor de iluminat.

Preţul este negociabil şi poate scade sau creşte în funcţie de spaţiul de locuit, volumul de muncă, amplasament, cerinţe ale beneficiarului. Pentru un preţ cât mai corect este absolut necesară vizionarea locaţiei respective, discuţii cu proprietarii (responsabilii, reprezentanţii) construcţiei în cauză pentru a stabili necesarul lucrării, etape de lucru, termen de finalizare.

Plăţile pentru manoperă se fac pe etape de lucru, mai exact beneficiarul nu plăteşte nimic până nu vede, verifică ceea ce s-a făcut, conform înţelegerii anterioare.

Costul materialelor diferă foarte mult în funcţie de ceea ce se doreşte executat la locuinţa în cauză, cât şi în funcţie de calitatea lor (producător). Instalaţia electrică este foarte importantă într-o construcţie, cu un grad de risc ridicat, iar calitatea materialelor este covârşitoare în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare şi durata în timp.

De asemenea, la sfârşit lucrarea devine “ascunsă” (îngropată) şi orice modificare, intervenţie sau reparaţie se face cu deranj destul de mare şi costuri pe măsură.

Noi prezentăm beneficiarului o listă cu materialele necesare (caracteristici, avize tehnice, firma producătoare) şi preţuri unitare pentru acestea, cât se poate de transparent, iar beneficiarul poate verifica calitatea şi preţul lor în magazinele de specialitate. După ce se stabileşte un acord privind materialele ne ocupăm de procurarea lor în sau fără prezenţa beneficiarului, transport, punere în lucru, iar beneficiarul plăteşte strict ce se consumă pentru lucrare. Este vizibil, se poate măsura, până în momentul în care se acoperă cablajul cu sapa, tencuiala etc. Ne asumăm întreaga răspundere pentru materialele aduse de noi oferind garanţie pentru ele pe toată durata de viaţă a instalaţiei electrice. Orice intervenţie ulterioară privind un viciu de fabricaţie la produsele noastre va fi suportată de executant. Nu ne putem asuma răspunderea pentru pagube produse de alte persoane care lucrează în zonă sau de proasta întreţinere si exploatare a lucrării de către beneficiar.

În ceea ce priveşte materialele necesare trebuie avut în vedere faptul că nu vom lucra cu materiale neconforme, de provenienţe îndoielnică, iar în cazul în care beneficiarul deţine sau procură o parte o parte din materialele necesare lucrării şi corespund din punct de vedere tehnic, (însoţite de declaraţie de conformitate şi certificat de garanţie) acesta îşi va asuma întreaga răspundere pentru ele pe timpul executării lucrării, cât şi ulterior în timp.

În acest caz executantul îşi asumă răspunderea (garanţia) doar pentru punerea lor în lucru (pentru manoperă).

În ceea ce priveşte durata de execuţie a unei lucrări de instalaţie electrică pentru locuinţa descrisă mai sus, de regulă este vorba de două etape principale de execuţie:
Într-o primă etapă:

- se execută şanţurile (şliţuri) în zidurile construcţiei necesare prinderii cablajului electric şi de curenţi slabi (pozarea cablajului se face ferm cu dibluri şi bandă de montaj).
- se execută priza de pământare, montajul tablourilor electrice, legăţuri în doze, punerea în funcţiune şi proba instalaţiei electrice.
- eventual montajul dozelor de aparat se execută după tencuială sau placare.

Dacă spaţiul de lucru este accesibil putem finaliza lucrarea de instalaţii în aproximativ 7 – 10 zile lucrătoare.

În a doua etapă, când instalaţia electrică este perfect funcţională, se poate asigura un iluminat de şantier, cât şi locuri de priză pentru desfăşurarea activităţii celorlalte echipe care lucrează pe şantier. În această etapă este cuprins cel mai mare volum de muncă şi este cea mai importantă, de aceea necesită o atenţie deosebită atât din partea executantului, cât şi din partea beneficiarului. Lucrarea devine îngropată, ascunsă şi orice intervenţie ulterioară poate fi costisitoare. În etapa finală, când finisajele interioare sunt gata, se montează prizele, întrerupătoarele, corpurile de iluminat, se fac verificările finale. Durata 1-2 zile lurătoare.

Încă de când ne-am început activitatea am pus accentul pe seriozitatea cu care ne tratăm clienţii, transparenţa în relaţia cu oamenii cu care colaborăm, lucru care ne-a adus succesul pe piaţa de profil. Vă stăm la dispoziţie în orice moment dacă doriţi să ne contactaţi.

Alege lumeni nu watti

Incandescenţă Intensitate flux luminos Economic fluorescent Intensitate flux luminos Economic LED Intensitate flux luminos
watt Lm watt Lm watt Lm
25 220 8 - 9 400 5 410
40 420 11 - 12 600 7 500
60 710 13 - 15 900 8 700
75 1000 20 1200 9 750
100 1360 23 1400 10 900
150 1650 30 1800 12 1000
200 1950 45 2100 20 1550
25 1950

Necesar de lumină pentru diferite situaţii:

- pentru activitate redusă (ex. living)
- pentru activitate medie (ex. birou)
- pentru activitate intensă (ex. bucătărie)
50 Lm / mp
375 Lm / mp
800 Lm / mp
pentru înălţime = 2.4 m
pentru înălţime = 2.4 m
pentru înălţime = 2.4 m

Trebuie să ţinem cont de următorii parametrii:

1. Necesar de lumină sau densitatea de lumină (Lux)

Lux = intensitate flux luminos / suprafaţă luminată = Lm / m2

2. Temperatura de culoare (Kelvin)

2000K
3000K
6000K
10000K
apus
după-amiază
dimineaţa
răsărit
=   lumină caldă
=   lumină neutră
=   lumină rece
=   lumină foarte rece

Recomandări:

Lumină alb – caldă (relaxantă)
se recomandă utilizarea ei în incintele cu activitate redusă.

Lumină alb – rece (dinamică)
se recomandă utilizarea ei în spaţiile active, birouri şi iluminat exterior

Notă:
LED
= este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncţiunii p – n .

Standarde, formule, tabele – vezi: tabel 1 , tabel 2